Is mijn pand aan een schilderbeurt toe?

Het goede weer komt eraan, en daarbij maak je de tuin weer zomerklaar en maak je je ramen en kozijnen weer schoon. Een mooi moment om ook meteen het schilderwerk te controleren op gebreken. Goed onderhouden schilderwerk beschermt kozijnen, deuren, ramen, geveldelen en andere geschilderde delen aan uw pand. Hoe vaak het geschilderd moet worden is niet een vaste termijn voor te noemen, maar aangeraden wordt hierbij gemiddeld elke 5 á 6 jaar aan te houden en sommige delen wat vaker. Dit is onder andere afhankelijk van de houtsoort, de kwaliteit van de verf, het type verf, de kwaliteit van uitvoering van het schilderwerk, weersinvloeden en de omgeving waar het pand staat. Best omslachtig dus…

Het belang van op tijd schilderen

Over het algemeen is het meeste wat buiten geschilderd moet worden ten behoeve van het beschermen van hout. In enkele gevallen zal ook een stalen of steenachtige ondergrond geschilderd zijn en dit kan ook zeker een beschermende functie hebben, maar in deze blog zoomen we in op het beschermen van hout.

De belangrijkste functie van verf is de bescherming van houtwerk. Een oude verflaag biedt niet de gewenste bescherming. Dit kan houtrot, lekkage en dure reparaties tot gevolg hebben. Door de verflaag stelselmatig te onderhouden worden onnodige herstelkosten voorkomen. Als de kozijnen bovendien zo glad en strak zijn dat het vuil er na een regenbui vanaf spoelt, blijft uw schilderwerk langer goed. Ook is het belangrijk het binnenschilderwerk goed te onderhouden voor de duurzaamheid van het buitenschilderwerk. Zo blijft de vochthuishouding in balans en wordt het hout goed beschermd.

Een huis of een bedrijfspand is meestal het duurste materiële bezit en daarom is het belangrijk dit goed te onderhouden. Een goed geschilderd pand straalt namelijk kwaliteit uit. Daarnaast kan er, door van kleur te veranderen, een hele andere woning ontstaan. Ook zal het pand bij eventuele verkoop een hogere waarde hebben wanneer het houtwerk goed is onderhouden. Ten slotte, en dit is misschien wel het belangrijkste, verdient je pand het om te stralen!

Het onderhouden van uw schilderwerk

Het belangrijkste bij het onderhouden van je schilderwerk is het schoonhouden. Maak daarom (minimaal) twee keer per jaar je schilderwerk goed schoon. Hiermee wordt bedoeld dat ook alle randen, hoekjes en sponningen goed meegenomen worden. Dit is dan gelijk een mooi moment om je schilderwerk te beoordelen of het geschilderd dient te worden.

Ontwikkeling van verf door de jaren heen en afweging Total Cost of Ownership

De laatste jaren komen er veel nieuwe verven op de markt met een steeds langere levensduur.

Klinkt goed! Toch? Ja en nee.

De levensduur die door de fabrikant beloofd wordt is vaak alleen haalbaar bij een perfecte situatie, perfect onderhoud en het goed inspecteren en zo nodig bijwerken van het schilderwerk. In de praktijk gebeurt dit vaak niet.

Ik raad je aan het advies van de schilder hierin op te volgen. Hij weet wat het beste is om de Total Cost of Ownership zo laag mogelijk te houden.

Checklist

Wij hebben hieronder een checklist opgesteld met bijbehorende foto’s ter verduidelijking om u meer inzicht te geven of uw pand aan een schilderbeurt toe is. Neem de checklist mee naar buiten en loop je schilderwerk (tijdens een schoonmaakbeurt) zorgvuldig na.

 • Is het schilderwerk dof of zelfs verpoederd (veeg met een vinger over de verf, wanneer dit afgeeft is het verpoederd)?
  Is mijn woning toe aan schilderonderhoud? Voorbeeld van dof en verpoederd schilderwerk
 • Bladdert de verf af?
  Is mijn pand aan een schilderbeurt toe? Voorbeeld van afbladderende verf
 • Vertonen de houtverbindingen scheurtjes?
 • Hecht de verf goed?
 • Kun je rotte plekken ontdekken (vaak door een scheurtje of bolling in het hout)?
  Is mijn pand aan een schilderbeurt toe? Voorbeeld van een rotte plek in het kozijn
 • Is er veel vuilaanhechting wat slecht schoon te krijgen is?
  Is mijn pand aan een schilderbeurt toe? Voorbeeld van vuilaanhechting op een muur
 • Zijn er oude reparaties duidelijk afgetekend en ingescheurd langs de rand?
 • Is de glaskit uitgedroogd, ingescheurd, of ligt de onderste glaskitrand en niet (meer) afwaterend in?
 • Is het houtwerk na het schilderen fysiek beschadigd?
 • Zitten er luchtbellen onder het hout?
  Is mijn huis toe aan de volgende schilderbeurt? Voorbeeld van een bellen in het kozijn
 • Klemmen er deuren of ramen?

Indien je één of meerdere van deze vragen met ‘ja’ kan beantwoorden is het mogelijk dat je schilderwerk (gedeeltelijk) uitgevoerd moet worden. Indien er twijfel bestaat, je advies wilt hebben of je graag een offerte van ons wilt ontvangen staan wij graag voor je klaar.

Over het algemeen kan gesteld worden dat hoe meer vragen met ‘ja’ beantwoord worden, des te hoger de prioriteit wordt het schilderwerk aan te pakken. Wacht je hier te lang mee, dan kan het betekenen dat in plaats van een 1,5-beurt, er een 2,5- of zelfs 3-beurt nodig is.

“Een 1,5-beurt betekent het bijvlekken van de kale plekken en het daarna eenmalig aflakken. Bij een 2,5-beurt wordt alles bijgevlekt, alles volledig overgeschilderd met een voorlak en daarna afgelakt en bij een 3-beurt wordt nagenoeg het hele verfsysteem opnieuw opgebouwd.”

Afweging: zelf doen of laten doen?

Kort door de bocht: een schilder inhuren is altijd duurder dan het zelf doen.

Maar: schilderen is een ambacht, uitgevoerd door vakmensen die kennis hebben van het materiaal, de ondergrond, veilig werken en rekening houden met de omstandigheden zoals temperatuur, zon, luchtvochtigheid, regen en wind. Daarnaast is schilderen een vaak tijdrovende klus. Uitgaande van een klus die in een schilder in bijvoorbeeld 100 uur uitvoert, kan het zo maar zijn dat je er zelf waarschijnlijk 130 uur over doet. Dit betekent 16 weken lang op zaterdag schilderen aan je eigen huis en als de omstandigheden mee zitten ben je na 4 maanden dus eindelijk klaar. Wanneer je de kneepjes van het vak bezit zal het eindresultaat er ongetwijfeld ook netjes uitzien, maar dit laat helaas ook wel eens te wensen over.

De keus is aan jou!

Wanneer er vragen zijn mag je altijd contact met ons opnemen via WhatsApp en telefoon op 06-46003480 of het contactformulier op onze website.